Tasa-arvovaltuutettu: Aloite antaa kansanedustajille uuden mahdollisuuden

Mäkinen (Riitta Supperi)

Kun Tahdon2013 aloitti nimien keräämisen kansalaisaloitteeseen viime maaliskuussa, eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta saatiin kerättyä ennätysajassa. Sittemmin kansalaisaloitteen todellisia mahdollisuuksia on kyseenalaistettu useaan otteeseen. 

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen uskoo kansalaisaloitteen voimaan. Hänen mukaansa asian ympärillä viimeisen puolen vuoden ajan pyörinyt mediahuomio ja aloitteesta syntynyt yhteiskunnallinen keskustelu ovat vaikuttaneet päättäjiin.

– Nyt kansanedustajille annetaan uusi mahdollisuus ottaa asiaan kantaa, Mäkinen linjaa.

Mäkisen mukaan Tahdon2013-kampanjassa on toiminut linjaus, että kansalaisaloitteeseen toivotaan mahdollisimman paljon allekirjoituksia. Niitä tarvitaan edelleen.

– Mitä enemmän allekirjoituksia tulee, sitä haastavampaa kansanedustajien on jättää se yleinen mielipide huomiotta, joka allekirjoituksista välittyy.

Mäkisen mielestä kyseessä on selkeä tasa-arvokysymys, joka kuuluu myös yhdenvertaisuusvaltuutetun tontille. Tahdon2013-kampanjan hän näkee positiivisessa valossa.

– Keskustelu oli aluksi hyvin vilkastakin ja kampanja oli hienolla tavalla näkyvästi esillä muun muassa tasa-arvon päivän ja Pride-kulkueen yhteydessä.

Toki keskustelu on ollut myös erittäin tunnepitoista ja värittynyttä, jopa leimaavaa. Ääripäät ovat hyvin kaukana toisistaan. Mäkisen mukaan monista tasa-arvoista avioliittolakia vastustavista argumenteista näkyy se, ettei muille haluta sallia sellaista, mitä itsellä jo on. Suomalaiset tuntuvat pelkäävän yhteiskuntarauhan rikkoutumista tai perinteisten arvojen katoamista.

Pelko on kuitenkin Mäkisen mielestä aiheeton.

– Kaikki yhteiskunnat ovat dynaamisia ja aikansa peilikuvia. Kaikilla elämänaloilla pitäisi antaa mahdollisuus harkita uudelleen järjestelmää ja kehittää sitä tavalla, joka turvaa ihmisten aseman nykyistä paremmin.

Mäkisen mielestä ei ole tavatonta, että Suomi etenee tasa-arvoisen avioliittolain uudistuksessa omaa tahtiaan.

– Tavallaan tuntuu, että olemme pussin perällä. Se näyttäisi olevan tyypillistä suomalaiselle yhteiskunnalle.

 

Teksti: Marikki Nykänen
Kuva: Riitta Supperi