Telebus-tutkimus
Tasa-arvoinen Suomi ry teetätti tämän tutkimuksen Taloustutkimus Oy:n viikoittaisen Telebus-puhelinhaastattelukierroksen avulla. Tutkimuksen kohdejoukkona olivat Suomen 15 vuotta täyttäneet asukkaat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Otos muodostettiin ositetulla satunnaisotannalla väestörekisterikeskuksen rekisteristä.
Kysymys
“Tasa-arvoinen avioliitto tarkoittaisi, että myös samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon säädettäisiin avioliittolaissa ja rekisteröidystä parisuhteesta luovuttaisiin. Laki ei kuitenkaan velvoita kirkkoa vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, sillä lakimuutos koskisi voimaantullessaan vain maistraatissa suoritettavaa vihkimistä. Kannatatteko tällaista avioliittolakia?”
Otoksen koko ja painotus
Tutkimuksessa haastateltiin 1006:ta henkilöä. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen ja talouden koon mukaan kohderyhmää edustavaksi. Otoksen painottamaton ja painotettu rakenne on selvitetty raportin atk-taulukoiden jälkeen (“Absoluuttiset luvut”). Taulukoissa painottamaton n-luku kertoo haastateltujen määrän eri taustaryhmissä ja painotettu N-luku vastaavan populaation tuhansina (.000) henkilöinä.
Tiedonkeruun ajankohta
Haastattelut tehtiin 9.–12.9.2013 Taloustutkimus Oy:n valvotusta puhelinhaastattelukeskuksesta Helsingistä.
Tilastollinen käsittely
Atk-tulostus on tehty Taloustutkimus Oy:n laitteistoilla ja ohjelmistoilla. Tulostuksessa on käytetty
t-testiä, joka testaa kunkin taulukoidun taustamuuttujan kohdalla, poikkeaako tulos muista vastaajista enemmän kuin mitä satunnaisvaihtelun osuus on. Tähti (*) luvun vieressä osoittaa, että ero on tilastollisesti merkitsevä.
Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±3 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamustasolla. Se tarkoittaa, että jos tehdään sata erillistä tutkimusta, niistä 95 tuottaa tuloksen, joka on kyseisen virhemarginaalin sisällä.
Virhemarginaali kertoo siitä, millaisia riskejä otantasattuma aiheuttaa tulosten yleistettävyydelle – otokseen saattaa valikoitua liian suuri tai pieni osuus tietyllä tavalla ajattelevia ihmisiä. Tällaisten vääristymien mahdollisuutta pyritään välttämään poimimalla vastaajat kiintiöiden mukaan ja täysin satunnaisesti: periaatteessa kenellä tahansa kohdejoukkoon kuuluvalla on yhtä suuri todennäköisyys tulla valituksi vastaajien joukkoon.
Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien kohdalla luvut eivät ole vertailukelpoisia, koska kyselyyn vastanneista on puolueiden kannattajia liian vähän.
Tulokset
Koosteen kyselytutkimuksen tuloksesta löydät tästä uutisesta.
Tasa-arvoinen Suomi ry kannustaa rakentamaan tutkimusdatasta erilaisia sovellutuksia ja analysointeja. Siksi julkaisemmekin Taloustutkimuksen taulukot sellaisenaan.
Taulukot voit ladata täältä.