Tasa-arvoinen avioliittolaki on tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa Suomea, ja monessa muussa Euroopan maassa ollaan asiassa Suomea edellä. Idemmäksi mentäessä monet suomalaisille jo itsestäänselviltä tuntuvat asiat ovat kuitenkin vielä vaakalaudalla. Kirjailija Sami Hilvolle muutto Varsovaan oli kuin aikamatka 80-luvun Helsinkiin.
Kirjailija Sami Hilvo on asunut miehensä Marek Stefanskin kanssa Varsovassa muutaman vuoden ajan. Ensimmäisen kerran he tapasivat Helsingissä Samin esikoisromaanin Viinakortin tiimoilta. Marek oli kiinnostunut kääntämään tekstin puolaksi. Hän uskoi romaanin kiinnostavan puolalaista yleisöä siinä missä suomalaistakin – olihan myös Puolalla pitkä ja kivulias historia kahden suurvallan välissä. Viinakortti kertoo kahden miehen salatusta rakkaudesta Suomen sotien aikana.
– Siirryimme jatkamaan keskustelua kapakkaan, ja jossain vaiheessa huomasimme välillämme olevan muutakin yhteistä kuin kiinnostus kirjallisuuteen. Se oli rakkautta, jos nyt ei aivan ensi silmäyksellä, niin ainakin ensimmäisen illan aikana, Sami hehkuttaa.
Pian Sami pakkasi laukkunsa ja muutti Marekin perässä Varsovaan. Vasta Puolassa Sami on huomannut, kuinka paljon Suomi on Itä-Eurooppaa edellä tasa-arvokeskustelussa. Puolassa vähemmistöistä voidaan sanoa mitä tahansa ja missä tahansa. Parlamentissakaan kirosanoja tai haukkumanimiä ei säästellä.
– Homot ovat yksi niistä ryhmistä, joita voidaan syyttää kaikesta. Toiset usein mainitut syntipukit ovat juutalaiset ja vapaamuurarit, Sami sanoo.
– Joskus ajattelen, että onneksi ymmärrän vain osan siitä, mitä minusta ja miehestäni tässä maassa ajatellaan. Lohdutan itseäni sillä, että kysymys on tietämättömyydestä ja politiikasta.
Samin mukaan keskustelussa näkyy katolisen kirkon vahva asema ja yleinen arvokonservatiivisuus. Mies- ja naisparien adoptio-oikeuden vastustaminen tuntuu järjettömältä kun samaan aikaan ei-toivotun lapsen voi Puolassa jättää niin sanottuun vauvaluukkuun.
Puolan hankalan asenneilmaston vuoksi pariskunnan tulevaisuus on Suomessa. Samille on ollut tärkeä tutustua Marekin kotimaahan ja perheeseen, mutta Marekin valmistumisen jälkeen edessä on jälleen muutto. Kahden maan erot näkyvät pienissä asioissa.
– Kun tapaamme kaupungilla Varsovassa, halaamme, mutta Helsingissä suutelemme, Sami sanoo.
Pari rekisteröi suhteensa Suomessa viime marraskuussa. Alun perin tarkoitus oli odottaa tasa-arvoisen avioliittolain toteutumista, mutta tilanne muuttui Samin saadessa yllätten sairaskohtauksen. Parisuhteen rekisteröimistä varten Marekin piti hankkia esteettömyystodistus Puolasta. Sami taipuu puolalaisen korvassa myös naisen nimeksi ja varmuuden vuoksi sukupuoli jätettinkin virkailijan itse pääteltäväksi.
– Viranomainen puhui minusta aivan kuin olisin nainen, eikä Marek suinkaan korjannut asiaa, Sami kertoo.
Puolassa parisuhteen rekisteröimistä ajavat lakialoitteet on teilattu parlamentissa yksi toisensa jälkeen. Vastustajat kampanjoivat äänekkäästi kaduilla ja sosiaalisessa mediassa.
– Täällä korostetaan usein sitä, että Suomi oli ensimmäinen maa Euroopassa, joka antoi äänioikeuden naisille. Suomi voisi olla näyttämässä esimerkkiä myös muissa ihmisoikeuksiin liittyvissä asioissa.
Teksti: Marikki Nykänen
Kuva: Tuukka Ervasti